Greasy fried foods are common causes of indigestion

Leczenie niestrawności

Rennie to szybko działający środek na zgagę i niestrawność. Kiedy dopada cię niestrawność, Rennie działa szybko, aby złagodzić bolesne objawy tej dolegliwości.

Czasami nie da się uniknąć niestrawności, jednak węglan wapnia i węglan magnezu zawarte w Rennie, posiadające właściwości zobojętniające kwas solny w żołądku, działają szybko, neutralizując nadmiar kwasu i zamieniając go w wodę oraz sole mineralne, co sprawia, że twój żołądek może znowu poczuć się dobrze. Rennie działa bezpośrednio na źródło problemu, czyli kwas znajdujący się w żołądku - jest to działanie miejscowe, produkt nie wchłania się do krwioobiegu.

Rennie może być przyjmowany w ciągu dnia oraz w nocy, przynosząc szybką ulgę w przypadku zgagi czy niestrawności. Dowiedz się więcej na temat pełnej oferty produktów Rennie.

CO ROBIĆ, ABY UNIKNĄĆ NIESTRAWNOŚCI?

Nie spiesz się - przeżuwaj dokładnie, gdyż nierozdrobnione kawałki pokarmu są dużo trudniejsze do strawienia przez żołądek. Staraj się spożywać pokarmy w pozycji siedzącej.

Może i łatwiej powiedzieć, niż zrobić, ale warto poświęcić nieco czasu na naukę ćwiczeń oddechowych i sposobów relaksowania umysłu, co może przynieść ulgę.

Kobieta wyjmująca tabletki Renie z pudełka

Tłusta lub przetworzona żywność jest trudniejsza do strawienia. Ograniczenie spożycia tłustych, smażonych potraw przyczyni się do odciążenia żołądka. Staraj się spożywać więcej chudego mięsa i ryb, zrezygnować z pełnotłustego mleka i raczej grillować niż smażyć potrawy. Zioła to dobra alternatywa dla ostrych przypraw. Kwasowe napoje, takie jak kawa, mogą także przyczyniać się do nasilania objawów niestrawności.

Duże posiłki prowadzą do rozciągania żołądka i zwiększają ciśnienie ku górze, gdzie przełyk łączy się z żołądkiem, co może prowadzić do niestrawności. Zamiast trzech większych, staraj się spożywać sześć mniejszych posiłków w ciągu dnia. Pozwoli to na uniknięcie zbytniego wypełniania żołądka i zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat niestrawności? Dowiedz się więcej na temat objawów i przyczyn niestrawności.

Opracowane na podstawie: Indigestion 2012 annotated (http://ddaofct.com/wp-content/uploads/2012/04/Indigestion1.pdf); Feinle-Bisset 2013; Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej