Greasy fried foods are common causes of indigestion

Niestrawność: Przyczyny i objawy

Czym jest niestrawność?
Objawy niestrawności
Co wywołuje niestrawność?

Czym jest niestrawność?

Niestrawność, znana także jako dyspepsja, to ogólna nazwa na określenie bólu lub dyskomfortu w okolicach nadbrzusza, kojarzona z trudnościami w trawieniu pokarmów. Może pojawić się w dowolnym momencie, jednak często jej objawy odczuwalne są zaraz po posiłku.

Niestrawność jest często występującą dolegliwością i większość ludzi może jej doświadczyć w którymś momencie życia. Możesz odczuwać ją sporadycznie lub regularnie cierpieć z jej powodu. Dyskomfort lub ból związane z niestrawnością mogą wahać się od delikatnych do bardzo silnych i trwać kilka minut lub wiele nieprzyjemnych godzin.

Niestety, niestrawność może okazać się nieunikniona w okresie ciąży, z uwagi na zachodzące w organizmie zmiany hormonalne i fizyczne. Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowania Rennie w ciąży, zapraszamy do odwiedzenia zakładki zgaga i niestrawność w okresie ciąży. W przypadku niestrawności w okresie ciąży może pomóc Rennie - nie musisz się martwić o zepsuty dzień.

Spożywanie ciężkich posiłków lub tłustych pokarmów może podrażnić żołądek

Praca na laptopie i telefonie komórkowym przy kawie

*Przed zażyciem jakichkolwiek leków w okresie ciąży, każdorazowo skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Objawy niestrawności

Oznaki i objawy niestrawności:

  • Ból zazwyczaj rozpoczynający się w nadbrzuszu
  • Nudności i/lub wymioty
  • Wzdęcia
  • Uczucie dyskomfortu po posiłku
  • Nadmierne odbijanie lub gazy
  • Uczucie palenia w żołądku

Co wywołuje niestrawność?

Niestrawność może być spowodowana chorobą refluksową przełyku, której główną przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej przez nieprawidłowo pracujący zwieracz przełyku oraz nadmierną ilością kwasów żołądkowych. Skutkuje to uczuciem dyskomfortu, który może być odczuwany m.in. jako wrażenie palenia w żołądku lub ból w nadbrzuszu.

Każdy z nas inaczej odczuwa efekty niestrawności i u każdego z nas jej przyczyny są inne. Postaraj się zwrócić uwagę na relację pomiędzy tym, co jesz, a kiedy cierpisz na niestrawność. Inne powszechne przyczyny niestrawności to:

Woman cutting a slice of pizza at table
  • Spożywanie alkoholu - alkohol powoduje, że twój żołądek wydziela więcej kwasów niż normalnie, co może podrażniać błonę śluzową żołądka.
  • Palenie tytoniu – związki chemiczne zawarte w dymie tytoniowym mogą powodować, że mięsień znajdujący się pomiędzy przełykiem a żołądkiem rozluźni się, pozwalając na cofanie się kwasów do układu trawiennego.
  • Stres i niepokój mogą mieć ogromny wpływ na nasze trawienie, prowadząc do nasilania objawów niestrawności
  • Spożywanie ciężkich lub tłustych posiłków może powodować opóźnienie opróżniania żołądka, co nasila cofanie treści z żołądka do przełyku. Zbyt obfite posiłki również przyczyniają się do występowania niestrawności.

Uporczywa niestrawność ma czasami miejsce w efekcie choroby wrzodowej żołądka, przyjmowania określonych leków, lub innych dolegliwości. Jeśli czujesz, że tak może być w twoim przypadku, umów się na wizytę do lekarza.

Cierpisz na niestrawność? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą złagodzić jej objawy.

Opracowano na podstawie: Dey 2010; Indigestion 2012 annotated; Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka H.Ciborowska A. Rudnicka, Stranghellini; Muszyński Gastroenterologia

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej