Różnica pomiędzy refluksem żołądkowym a niestrawnością

BATON MUSLI

RADA DIETETYKA:

Zachcianki żywieniowe w ciąży to normalna rzecz. Przyszłe mamy nachodzi czasem niepohamowana chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast sięgać po kaloryczne ciastko, które może powodować mdłości i refluks, lepiej mieć pod ręką własnoręcznie zrobione batoniki musli, które zaspokoją nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Dodatkowo możemy być pewni, że zostały przygotowane na bazie naturalnych składników. Domowe batoniki musli dodadzą każdej przyszłej mamie pozytywnej energii bez uczucia ciężkości i nieprzyjemnego odbijania.

SKŁADNIKI:

Chipsy i napój na stole

  • 3 czubate łyżki masła migdałowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki pokrojonych daktyli
  • ½ szklanki posiekanych niezbyt drobno migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • (lub 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej)
  • 1 szklanka ziaren (pestki dyni, ziarna
  • słonecznika, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki nasion chia)

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło migdałowe. Dokładnie mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Daktyle, żurawinę i migdały kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy migdałowo-bananowej. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane i ziarna. Ponownie dokładnie mieszamy. Na przygotowaną blachę wykładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli wierzch masy za bardzo się przypieka, możemy ją przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy albo łamiemy upieczoną masę na kawałki.

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej