KOKTAJL ENERGETYZUJĄCY

RADA DIETETYKA:

Kobiety w ciąży często nachodzi potrzeba zjedzenia „czegoś”. Z jednej strony chcą, żeby było to coś smacznego, ale niezbyt kalorycznego, z drugiej – sycącego, ale bez nieprzyjemnego przepełnienia. Koktajl przygotowany na bazie wyciskanych soków owocowo-warzywnych jest idealnym rozwiązaniem. Łatwy w przygotowaniu, zaspokaja głód, ale nie powoduje uczucia ciężkości na żołądku. Taki koktajl, zwłaszcza z dodatkiem imbiru, szczególnie jest polecany tym przyszłym mamom, którym doskwiera refluks albo ciążowa zgaga.

SKŁADNIKI:

  • 4 dag świeżego imbiru
  • 1 średni burak
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 10 dag marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka miodu

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa oraz jabłko i imbir myjemy i obieramy (seler tylko myjemy). Kroimy je na kawałki, które zmieszczą się do wyciskarki. Wyciskamy z nich sok. Przelewamy sok do szklanki. Dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy.

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej