Przyczyny zgagi: proste zamienniki w diecie wyeliminują uczucie palenia

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

RADA DIETETYKA:

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

SKŁADNIKI:

Alt text

  • 1 nieduża bulwa selera
  • 1 nieduży batat
  • ½ szklanki quinoa
  • 2 plastry cytryny
  • 500 g jarmużu
  • sól
Dressing:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz czarny
  • do dekoracji: garść suszonej żurawiny i świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bulwę selera dokładnie szorujemy. Dzielimy na pół, a każdą połówkę owijamy folią aluminiową. Batata szorujemy i w całości owijamy folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45–60 minut, aż warzywa bardzo zmiękną i z łatwością będzie można wbić w nie widelec. W tym czasie gotujemy quinoa. Odmierzoną ilość quinoa zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz cytrynę. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 20–25 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyławiamy cytrynę i pozostawiamy quinoa pod przykryciem. Gotujemy 1,5–2 litrów wody. Jarmuż oczyszczamy z łodyg i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy jarmuż na durszlak. Przelewamy go wrzątkiem, a następnie zalewamy lodowatą wodą i trzymamy w niej tak długo, aż będzie całkiem zimny. Delikatnie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Upieczone warzywa odwijamy z folii i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W tym czasie łączymy w szklance wszystkie składniki dressingu. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużej miski. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie wszystko mieszamy. Na talerzu równomiernie rozkładamy ugotowaną quinoa. Na to kładziemy warstwę jarmużu, który delikatnie posypujemy solą. Na wierzch wykładamy warzywa w dressingu. Całość posypujemy żurawiną i tymiankiem.

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej