Proste przekąski dla kobiet w ciąży.

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

RADA DIETETYKA:

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

SKŁADNIKI:

Na tartę o średnicy 26cm
Ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g masła
  • 30 g serka kremowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
Farsz:
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g naturalnego serka kremowego
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, czosnek, paprykę i czarnuszkę. Wbijamy jajko. Dodajemy masło i serek. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3–4 mm. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy odrobiną masła.

Ciastem wykładamy spód i boki tarty. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Przykrywamy ciasto krążkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 minut. Marchewkę i cukinię myjemy i obieramy. Kroimy je za pomocą obieraczki na długie wstęgi. Jajka miksujemy ze śmietanką i serkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wstążki warzywne zawijamy w rulon, układając na przemian wstążkę z cukinii i z marchewki, tak aby otrzymać kolorowy krąg. Układamy zwinięte warzywa na środku tarty. Boki dekorujemy oliwkami. Całość posypujemy czarnuszką. Tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu dekorujemy bazylią.

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej