Chillies representing burning sensation from heartburn

Zgaga: Przyczyny i objawy

Czym jest zgaga?
Jakie są objawy zgagi?
Jakie są przyczyny powstawania zgagi ?

Czym jest zgaga?

Zgaga to nazwa objawu charakteryzującego się uczuciem pieczenia lub gorąca, którego początek odczuwany jest w klatce piersiowej, promieniujący w kierunku gardła. Zazwyczaj pojawia się falami i jest reakcją na cofanie się przez zwieracz kwasów żołądkowych do przełyku. W większości przypadków, palące uczucie lub ból są wynikiem podrażnienia przełyku przez kwas żołądkowy oraz jego upośledzonego oczyszczania.

Zgaga zazwyczaj występuje po posiłkach, kiedy kładziemy się spać lub w nocy. Wiele osób cierpi przez zgagę na bezsenne noce, ponieważ pozycja leżąca może przyczynić się do występowania jej objawów i nasilania bólu.

Zgaga jest jednym z najczęściej występujących objawów choroby refluksowej przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease - GERD). Mimo że brzmi to groźnie, w większości przypadków GERD nie jest poważnym schorzeniem, a cierpi na nie codziennie nawet co dziesiąta osoba. Z drugiej jednak strony, nawracające ataki zgagi mogą prowadzić do uszkodzenia przełyku, więc jeśli dręczą cię obawy, warto skonsultować się ze swoim lekarzem lub porozmawiać z farmaceutą.

Zgaga może częściej pojawiać się w okresie ciąży, z uwagi na dokonujące się zmiany hormonalne i fizyczne. Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowania Rennie w ciąży, zapraszamy do odwiedzenia zakładki zgaga w okresie ciąży.

Praca na laptopie i telefonie komórkowym przy kawie

Praca na laptopie i telefonie komórkowym przy kawie

Jakie są objawy zgagi?

Objawy zgagi można opisać na wiele sposobów.

  • Uczucie palenia w klatce piersiowej lub gardle po posiłku
  • Kwaśny lub słony posmak w gardle
  • Ucisk za mostkiem
  • Trudności w przełykaniu
  • Potrzeba odbijania
  • Mdłości

Jakie są przyczyny powstawania zgagi ?

Zgaga jest powszechną dolegliwością. W większości przypadków, wywołuje ją refluks, co ma miejsce, gdy zwężenie przełyku lub zwieracz przy wejściu do żołądka nie zamyka się w sposób dokładny, lub zbyt często ulega rozluźnieniu, co z kolei powoduje, że kwasy z żołądka wydostają się z niego i cofają do przełyku.
Hot red chillies covered in water droplets
  • Niektóre pokarmy mogą zwiększać prawdopodobieństwo występowania zgagi z różnych przyczyn. Dania smażone lub tłuste, mięsa wysoko tłuszczowe i przetwory mleczne z pełnego mleka mogą nasilać objawy zgagi. Napoje zawierające kofeinę, kawa, alkohol i pikantne potrawy mogą prowadzić do wytwarzania nadmiernej ilości kwasów żołądkowych, a tym samym zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi
  • Część osób skarży się na występowanie zgagi w okresach wzmożonego stresu.
  • Nadwaga może być przyczyną występowania zgagi z uwagi na zwiększone ciśnienie na żołądek, co może prowadzić do otwierania się zwieracza po posiłku. Nawet zbyt ciasne ubrania mogą stać się powodem wystąpienia zgagi.
  • Cierpisz na zgagę? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą złagodzić jej objawy.

Opracowano na podstawie: de Caestecker 2001; Hunt 2014 annotated (pages 569-571); Konturek 2011; Muszyński Gastroenterologia, https://www.nhs.uk/Livewell/digestive-health/Pages/stomach-friendly-foods.aspx

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej