Czym są wzdęcia?
Wzdęcia to powszechna dolegliwość powodująca uczucie bólu lub dyskomfortu w układzie pokarmowym, zazwyczaj związana z wzrostem ciśnienia w żołądku i obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach.
Wzdęcia mogą pojawić się na dowolnym odcinku układu trawiennego, wywołując szereg objawów, takich jak uczucie "napompowanego" brzucha, odbijanie i wiatry.

Pozbywanie się gazów to całkowicie naturalny proces, choć irytujący i czasami bolesny, spowodowany przez połykanie powietrza, reakcje chemiczne w obrębie jelita czy proces fermentacji bakteryjnej. W procesie tym, bakterie jelitowe rozkładają niestrawialne włókna i skrobie, które nie zostały przyswojone w jelicie cienkim. Gaz ten zazwyczaj złożony jest z dwutlenku węgla, tlenu, azotu, wodoru i metanu. Niektóre pokarmy mogą ponadto prowadzić do produkcji gazów zawierających siarkę. Większość tych gazów absorbowana jest w różnych częściach przewodu pokarmowego, a reszta wydalana na zewnątrz.
Czym objawiają się wzdęcia?
Powszechne objawy gazów jelitowych to:
- Wzdęty żołądek lub brzuch
- Oddawanie gazów lub odbijanie
- Uczucie nieprzyjemnej pełności po posiłku
- Odgłosy przelewania w żołądku
- Skurcze żołądka
- Nudności
- Ból brzucha
Co prowadzi do powstania wzdęć?
Po połknięciu powietrza podczas jedzenia lub picia, większość z niego uwalniamy w postaci odbijania. Pozostały gaz przechodzi do jelita grubego, gdzie bakterie zajmują się rozkładem niestrawionego pokarmu - efektem tego procesu jest także produkcja gazów. Wszystkie te gazy oddawane są później na zewnątrz.
Gazy może wywoływać zbyt szybkie spożywanie pokarmów, ponieważ przy okazji połykamy powietrze, popijanie napojów gazowanych lub spożywanie posiłków w stresie. Zbyt obcisłe ubranie wokół pasa może nasilać problem. Nie każdy reaguje tak samo na spożywane pokarmy i napoje, ale najczęściej wina leży po stronie:

- Pokarmów gazotwórczych, takich jak fasola, brokuły, kapusta, cebula i kalafior, jeśli nie jesteśmy do nich przyzwyczajeni
- Napojów gazowanych
- Potraw o wysokiej zawartości tłuszczów
- Niektórych cukrów, np. Fruktozy - cukru, który przechodzi do jelita grubego w postaci niestrawionej i dlatego wymaga dokładniejszego przetworzenia (uwaga na soki owocowe)
- Przetworów mlecznych – jeśli ich spożywanie wywołuje objawy, możesz cierpieć na nietolerancję laktozy, która polega na niemożności trawienia laktozy, cukru znajdującego się w mleku
- Ciężkostrawnych węglowodanów
Cierpisz na wzdęcia? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą złagodzić ich objawy.
Opracowano na podstawie: P.Gulbicka, M. Grzymisławski Wzdęcia brzucha- najczęstsze przyczyny i postępowanie; Bolin 2013 annotated; M.Słomka .Małecka-Panas Flatulence and eructation; Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka H.Ciborowska A. Rudnicka; Hunt 2014 annotated (p 569-571)