Man holding stomach uncomfortably due to trapped wind

Wzdęcia: Przyczyny i objawy

Czym są wzdęcia?
Czym objawiają się wzdęcia?
Co prowadzi do powstania wzdęć?

Czym są wzdęcia?

Wzdęcia to powszechna dolegliwość powodująca uczucie bólu lub dyskomfortu w układzie pokarmowym, zazwyczaj związana z wzrostem ciśnienia w żołądku i obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach.

Wzdęcia mogą pojawić się na dowolnym odcinku układu trawiennego, wywołując szereg objawów, takich jak uczucie "napompowanego" brzucha, odbijanie i wiatry.

Dwie szklanki gazowanej koli

Pozbywanie się gazów to całkowicie naturalny proces, choć irytujący i czasami bolesny, spowodowany przez połykanie powietrza, reakcje chemiczne w obrębie jelita czy proces fermentacji bakteryjnej. W procesie tym, bakterie jelitowe rozkładają niestrawialne włókna i skrobie, które nie zostały przyswojone w jelicie cienkim. Gaz ten zazwyczaj złożony jest z dwutlenku węgla, tlenu, azotu, wodoru i metanu. Niektóre pokarmy mogą ponadto prowadzić do produkcji gazów zawierających siarkę. Większość tych gazów absorbowana jest w różnych częściach przewodu pokarmowego, a reszta wydalana na zewnątrz.

Czym objawiają się wzdęcia?

Powszechne objawy gazów jelitowych to:

  • Wzdęty żołądek lub brzuch
  • Oddawanie gazów lub odbijanie
  • Uczucie nieprzyjemnej pełności po posiłku
  • Odgłosy przelewania w żołądku
  • Skurcze żołądka
  • Nudności
  • Ból brzucha

Co prowadzi do powstania wzdęć?

Po połknięciu powietrza podczas jedzenia lub picia, większość z niego uwalniamy w postaci odbijania. Pozostały gaz przechodzi do jelita grubego, gdzie bakterie zajmują się rozkładem niestrawionego pokarmu - efektem tego procesu jest także produkcja gazów. Wszystkie te gazy oddawane są później na zewnątrz.

Gazy może wywoływać zbyt szybkie spożywanie pokarmów, ponieważ przy okazji połykamy powietrze, popijanie napojów gazowanych lub spożywanie posiłków w stresie. Zbyt obcisłe ubranie wokół pasa może nasilać problem. Nie każdy reaguje tak samo na spożywane pokarmy i napoje, ale najczęściej wina leży po stronie:

Colander full of brussel sprouts
  • Pokarmów gazotwórczych, takich jak fasola, brokuły, kapusta, cebula i kalafior, jeśli nie jesteśmy do nich przyzwyczajeni
  • Napojów gazowanych
  • Potraw o wysokiej zawartości tłuszczów
  • Niektórych cukrów, np. Fruktozy - cukru, który przechodzi do jelita grubego w postaci niestrawionej i dlatego wymaga dokładniejszego przetworzenia (uwaga na soki owocowe)
  • Przetworów mlecznych – jeśli ich spożywanie wywołuje objawy, możesz cierpieć na nietolerancję laktozy, która polega na niemożności trawienia laktozy, cukru znajdującego się w mleku
  • Ciężkostrawnych węglowodanów

Cierpisz na wzdęcia? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą złagodzić ich objawy.

Opracowano na podstawie: P.Gulbicka, M. Grzymisławski Wzdęcia brzucha- najczęstsze przyczyny i postępowanie; Bolin 2013 annotated; M.Słomka .Małecka-Panas Flatulence and eructation; Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka H.Ciborowska A. Rudnicka; Hunt 2014 annotated (p 569-571)

  • SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM
  • DORADA PIECZONA Z BATATAMI
  • PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ
  • TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

SAŁATKA Z QUINOA I JARMUŻEM

Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie zapobiega niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała skutkom stresu. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy kobiety, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.

Dowiedz się więcej
DORADA PIECZONA Z BATATAMI

DORADA PIECZONA Z BATATAMI

Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb, szczególnie przez kobiety ciężarne. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie naturalną sól. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, a podczas jej przygotowywania nie dodawać ani grama soli.

Dowiedz się więcej
PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

PLACKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Każda kobieta w ciąży choć raz doświadczyła bolesnych skurczów. Niestety jest to związane ze zmianami hormonalnymi oraz znacznie większym zapotrzebowaniem na potas. Jeśli skurcze stają się uciążliwe, warto codziennie zjeść chociaż jednego banana. W postaci jaglanych placuszków banan będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Dowiedz się więcej
TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

TARTA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.

Dowiedz się więcej